Bottleneck


[begin] [hoe werkt een harde schijf?] [cilinders] [koppen] [sporen] [sectoren] [termen] [fabrikanten op een rijtje] [fabrikanten vergeleken] [mailinglist + marktonderzoek]

De ene schijf is de andere niet

De harde schijf is vaak de 'bottleneck' voor de prestaties van uw computer

Doordat de ontwikkeling van de computer nog steeds in hoog tempo verloopt, is een systeem snel verouderd. Nieuwe programma's werken traag of helemaal niet. Vaak is de computer voor veel geld aangeschaft, dus een nieuwe wordt liever niet in huis gehaald. Dat is niet nodig ook, want het is vrij simpel om alleen de processor te vervangen door een snellere, en er wat geheugen bij te prikken. Aan de harde schijf wordt niet gedacht. Die zit toch nog niet vol?
Misschien niet, maar behalve de processoren worden de harde schijven ook steeds sneller. Dat is belangrijk, omdat de nieuwe programma's die niet of heel traag werkten op het oude systeem, meestal groot zijn, en veel verwerking van data eisen. Bij het opstarten van een programma is dat duidelijk merkbaar; het lampje van de harde schijf brand heftig. Hier valt dus winst te behalen met een snellere harde schijf! De processor krijgt zijn informatie dan namelijk eerder dan met een oude schijf.

De processor is een stuk sneller dan de harde schijf, want de processor is niet mechanisch, wat de harde schijf wel is. De 'enen' en 'nullen' worden meestal langzamer gelezen en geschreven, dan dat ze verplaatst of verwerkt worden. Het verplaatsen van de koppen en het wachten op de juiste informatie van de harde schijf, kost tijd. De processor moet wachten op de informatie die de harde schijf levert. Een oude harde schijf voert de data nog eens langzamer aan dan een nieuwe, en heeft dus zeker een nadelig effect op de snelheid van de hele computer.
Bij de aanschaf van een harde schijf is het slim om te kijken naar de prestaties van de harde schijf. Behalve het verschil in grootte, is er ook verschil in de tijd die het kost om informatie op te zoeken, te lezen en te schrijven. Daarover meer onder het kopje prestaties.

Iedereen weet dat een Pentium Pro sneller is dan een 80386, en dat het aantal megaHerz bij processoren ook uit maakt hoe snel er gerekend kan worden. Daar hoeft dus geen pagina meer aan gewijd te worden. Voor harde schijven ligt dat echter wat ingewikkelder, en de 'anatomie' van een harde schijf is bovendien veel interessanter dan die van de processor. Dat zijn onder andere redenen dat ik deze pagina begonnen ben.


ookhoi@xs4all.nl